12 dingen die absoluut wél op je adoptie- of geboortelijst moeten

EN TOEN was er algemene verontwaardiging, omdat ik luieremmers en houten loopfietsen maar niks vind. Dus laat ik me hier op eenvoudig verzoek ook van mijn betere kant zien.

De geboortelijstenindustrie is zoals de begrafenisondernemer: ze overvallen je op je weekste moment, en dus ga je voor de duurste kist. Maar sommige van de door vakkundige verkoopsters aangeprezen baby-accessoires hebben bij ons wel degelijk hun nut bewezen. Tien must-haves voor elke cadeaulijst bij geboorte of adoptie.

  1. Maxi-Cosi FamilyFix

Lenen van een vriend als het kan, en anders op je verlanglijst zetten. Een soort ankerpunt voor je Maxi-Cosi babyzitje. Je bevestigt het ding met Isofix op je achterbank, en hop: gedaan gedoe met veiligheidsgordels. Gewoon deur open, kind met Maxi-Cosi en al vastklikken op de basis, deur dicht en scheuren maar.

asset-1000703645
Maxi-Cosi FamilyFix. Niet mijn kind. Niet mijn man. Niet mijn sjaal.
  1. Vetste kinderwagen ooit

Kan je perfect lenen van vrienden of lekker op beknibbelen, maar je gaat dat rotding zo vaak in je autokoffer of tussen tramdeuren moeten wringen, dat je beter even nadenkt. Benader het als een nieuwe auto kopen, en ga voor deze specs: luchtbanden (rijdt zacht, minder lawaai), gebruiksgemak boven design (opvouwen moet in één seconde kunnen), op de groei (compatibel met je Maxi-Cosi of gelijkaardig, reiswieg inbegrepen, verschillende zitstanden). Kies ook niet de lelijkste: je moet er jarenlang mee over straat. Wij kochten een Bugaboo Cameleon in zwart en petrol blue.

  1. Accessoires voor je kinderwagen

Had ik al gezegd dat je de aanschaf van een kinderwagen moet benaderen als die van een nieuwe auto? Vergeet de opties niet. In ons geval: matzwart frame, voetenzak, parasol én de heilige graal… een bekerhouder. Dat laatste is echt geen luxe. Voor jouw drankje of dat van de baby. Probeer maar ’s een volle kinderwagen over kasseien te duwen en een blik Nalu vast te houden tegelijkertijd.

2016-07-18 11.40.11.jpg
Bekerhouder aan m’n kinderkar. God bestaat.
  1. Fisher-Price Building Beakers

Heb je zeker zelf gehad als kind: onverwoestbare kleurige bekertjes waar je een toren mee kan maken, in bad kan spelen, zandkastelen maken. Passen in elkaar, dus makkelijk rond te zeulen. Ideaal om de basiskleuren te oefenen. Jasmijn is bij uitbreiding dol op alles wat van Fisher-Price komt: de xylofoon, de Little People, die ouderwetse kassa. De kans is groot dat je ouders dat soort dingen nog op zolder hebben staan. Snel afhalen, want echte FP-retro is geld waard.

  1. Autospiegel

Jasmijn en ik zijn al minstens tien keer op het nippertje aan de dood ontsnapt omdat ik achterom zat te kijken op de E19. Zeker wanneer hij of zij nog in een Maxi-Cosi of gelijkaardig zit, en dus tegen de rijrichting in vastgesnoerd moet worden op de achterbank, zie je het gezicht van je kind niet. Een spiegel aan de kopsteun lost dat op: oogcontact via je eigen achteruitkijkspiegel. Bestaat in fleurige ontwerpjes waar je kind ook nog iets aan heeft.

  1. Bakerdoek

Je kind inbakeren klinkt als iets dat je lokale Ayurveda-therapeut zou aanraden. Geen idee waarom mensen niet gewoon zeggen wat het is: eens goed inpakken in een doek. Vinden ze heerlijk als ze nog maar een paar weken oud zijn: lekker immobiel in een worst gedraaid worden en wegsnoezelen. Wij hadden een doek met velcro’s op de juiste plaatsen, werkte prima, maar het kan in principe ook met een gewone handdoek. Check deze akelig efficiënte babyfluisteraar op Youtube (kijken tot het einde):

 

  1. Buik- of rugdrager

We hadden al lang voor Jasmijn er was een ultrahippe draagdoek gekocht. Want zo zijn we wel. Maar al dat vouwen en knopen kregen we niet onder de knie. Wat wel werkte was een nogal aftandse Babybjorn-buikdrager, een familiaal erfstuk. Harnas voor de baby dat je als een rugzak voor- of achteraan meezeult. Totaal oncool, maar niks leuker dan met je baby op je borst fier als een pauw door de winkelstraat gaan paraderen. Spruit zelf vond het prima en viel na drie meter in slaap.

  1. Mobiel

En dan bedoel ik geen telefoon maar zo’n ding dat ronddraait boven het hoofd van je baby in bed of in het babypark. De hypnotiserende werking ervan wordt zwaar onderschat. Bovendien is het heerlijk om hun nieuwsgierige blikken en grijppogingen te observeren. Kies er eentje met een melodietje waar je geen schroevendraaier van door je oog wil steken; in het beste geval val je er zelf ook van in slaap. Je hebt er trouwens ook waar je zelf een MP3’tje in kan stoppen. Zoek voor goeie riedeltjes maar ’s op “Rockabye Baby” op Youtube of Spotify…

 

  1. Kindertafeltje

Vond Jasmijn van zodra ze kon staan fantastisch: haar eigen tafeltje om te kliederen, eten en spelen. Je mag gerust voor artisanaal Scandinavisch topdesign gaan, maar weet dat je ukkie met stift, verf en kots aan de slag zal gaan. We kochten ook Scandinavisch, maar van het platte-pakkettentype. Het goedkoopste model. Krijg je niet stuk, en ze kan er uren aan zitten tekenen of kraaltjes sorteren.

  1. Logeerkoffer

Wij hebben zes jaar op onze dochter gewacht, en dan beslist om ze meteen één keer per week op logeren te sturen bij de grootouders. Zowel voor je carrière als voor je relatie geen slechte zet, blijkt nog steeds. Maar als ze gaat logeren, dan wel in stijl. Ze heeft een handgemaakt reiskoffertje van het Belgische merk Froy & Dind. Mijn petekinderen hebben er allebei eentje van het Franse label ‘Bakker Made With Love’, ook de max.

11. Babyfoon met video

Niet op besparen, als je kan. Model maakt niet zoveel uit. Die videoverbinding is zeker in een iets groter huis geen luxe. De eerste maanden van je ouderschap besterf je het bij elke kik die je kind geeft; lekker handig als je dan op het schermpje kan zien dat het maar gewoon een droompje of even omdraaien is, en niet de builenpest of Paranormal Activity 4. Zo kan je heel af en toe gewoon rustig op de sofa blijven chillen in plaats van bezorgd heen en weer te pendelen naar de kinderkamer. Ik heb in het begin ook letterlijk met dat ding naast mijn hoofdkussen geslapen. Wij hebben een Luvion waar je ook mee kan opnemen op een SD-kaart. Leuk om aan Jasmijns eerste lief te tonen bij zijn/haar kennismakingsbezoek, samen met de anekdotes-annex-fotoverslag over kakken in bad.

12. Luie stoel voor jezelf

Voorzie in je kinderkamer een onnoemelijk knusse leunstoel. Je gaat er op de meest brakke tijdstippen je kleintje in zitten voederen, sussen en wiegen. In je onderbroek. Houd er rekening mee dat je je elleboog (waar het hoofdje van je baby op rust) stevig op een armleuning moet kunnen planten, anders zit je na tien minuten met kramp. Als je het echt wil afmaken, doe er dan maar meteen die bijpassende voetbank bij, voor uren nachtelijk knuffelgenot. Tenzij je Sylvester Stallone bent en dat allemaal gewoon rechtstaand en met één hand kan.

2014-09-20 in mijn kamer 3
Need I say more?