BREAKING: De VRT staakt maandag NIET!

Als het tegendeel in je krant staat, koop je beter een andere. Want de VRT staakt niet. Maandag staken de vakbonden. De VRT is véél meer dan dat mysterieuze, eerder bescheiden percentage misnoegde werknemers. Misschien boeit het verschil je niet, want we hebben er een zootje van gemaakt. Maar voor wie voorbij de steekvlammen toch de waarheid wil begrijpen: het leven zoals het is op de VRT.

Wie is de VRT dan wel?

Ik werk samen met een veertigtal collega’s elke dag met hartstocht voor MNM, één van de radiozenders (de beste, puur objectief gezien) van jouw openbare omroep. Onze gemiddelde leeftijd zal ongeveer 30 zijn, en we zijn een veelkleurig zootje: vast in dienst, korte contracten, interim, freelancers met en zonder langlopend contract, betaalde stages, misschien een enkele jolig benoemde ambtenaar. De vakbond hebben we hier nog nooit gezien. En dat gaat prima zo. Er zijn veel verdiepingen op de VRT zoals die van ons.

Of toch; de vakbond moet hier ooit wél eens geweest zijn. Er hing jaren terug een flyer van ACOD aan de lift: ‘Weg met 5 to 9, wij willen terug 9 to 5 werken!’. Ik heb die van de muur getrokken en weggegooid. Respect voor wie effectief 9 to 5 werkt, maar geen enkele radio- of televisiezender ter wereld kan zo functioneren. Die pieken en dalen maken onze job net zo spannend en scherp. Lekker flex onze zin doen: zo werken wij hier het liefst. Sorry, ACOD!

Waarom hoor je ons niet?

Die flyer was belangrijker dan ik dacht. Deze week blijkt dat je alléén een stem in het debat hebt als je #Team9to5 bent. Een stille meerderheid (!) van creatieve, vaak jonge en best tevreden collega’s kan alleen maar toekijken hoe er ook uit hun naam geroepen, geweigerd en gestaakt wordt. Terwijl het nieuws over de tweestrijd aan de top van de VRT ons vooral verveelt, en echt, heus, eerlijk waar niet rechtstreeks raakt. We zijn het gewend om efficiënt te werken en gaan ervan uit dat er ook na de volgende besparingsronde koffie uit de automaat zal komen. We horen al jaren politici allerlei ranzige meningen over de VRT verkondigen, maar er heeft er nog nooit eentje woorden in mijn mond of die van mijn redactie gelegd. We hebben de CEO’s en directeurs het voorbije decennium zien komen en gaan, onder allerlei omstandigheden, maar daar draaiden we geen plaatje minder door.

We voelen ons op onze zevende verdieping nooit bedreigd of belaagd. Dat is geen naïviteit, dat is volwassen rust, ervaring en kalmte. En een stevige dosis bescheidenheid: onze klanten hebben geen boodschap aan gekakel over onszelf, die hebben het vaak al lastig genoeg. Wij zijn er voor hen, ook als het wat moeilijker gaat.

Zijn we dan niet boos?

Natuurlijk lezen we ook kranten, en horen we wel ’s iets waaien in de wandelgangen. We wéten wat de stand van de VRT vandaag is. De tijd tikt genadeloos richting nieuwe beheersovereenkomst, en de messen in het Vlaams Parlement zijn inderdaad geslepen. Natuurlijk zouden wij ook graag geen enkele collega en geen enkel programma moeten inleveren. Maar de discussie moet nog beginnen. Ons bedrijf had al maanden ideeën kunnen aandragen en een slimme campagne kunnen voeren, maar kwam – voor zover ik weet – nog niet verder dan een volstrekt visieloze visietekst. Het nieuwe omroepgebouw dat toch stilaan een noodzaak wordt (hallo gestoorde klimaatregeling), komt er voorlopig ook niet. Onze directie is al twee maanden geamputeerd. De publieke opinie en de pers zijn verdeeld over wat voor openbare omroep ze willen, maar de lat ligt alleszins zeer hoog. Netflix en andere Disney-Plussen kruipen likkebaardend dichterbij.

Wat willen we dan wél?

Met die feiten kan je nog heel anders aan de slag dan blind om je heen schoppen. Vakbond, directie én politiek: I’m talking to you. Er is sinds Bert De Graeve niet meer zoveel nood geweest aan vertrouwen, constructiviteit, professionalisme en vooral: een topproduct voor onze miljoenen kijkers, luisteraars en surfers. Een degelijke langetermijnstrategie voor een kanjer van een openbare omroep in een veranderende wereld. Met aan tafel alleen mensen die weten waarover ze spreken, of ze nu Paul, Peter of Bumba heten. Op basis van feiten en plannen, niet van geruchten. Met uitgestoken handen naar de mediasector, de politiek en de burger. Laat maar komen, wij hebben zin in innovatie en evolutie, en als ons een redelijke golf wordt aangeboden, surfen wij mee!

En net nu draaien we onze zenders op zwart. Of op Thuis, want dat wil natuurlijk geen enkele vakbondsman missen. Zonder dat één van onze klanten begrijpt wat we nu precies vragen of willen. Zonder dat we zelf begrijpen wat we vragen of willen.

#Team5to9 en ik staken maandag niet. Onze zender wordt gekaapt. Dus wij timmeren – vrijwillig – vanuit mijn woonkamer vol overgave door aan de VRT van dinsdag. Sorry voor de overlast, en tot dan!

 

Tom De Cock, MNM DJ

 

PS (1) Ik schreef dit stuk nadat @henkdecorte dat als eerste durfde, waarvoor hulde.

PS (2) Dit is één, persoonlijke mening. Er zijn er vast nog andere, even waardevolle.

PS (3) Ik kijk uit naar die van jou, maar laat ons warm zijn voor elkaar.

47 gedachtes over “BREAKING: De VRT staakt maandag NIET!

 1. Soete Ronny

  Dag Tom,

  Ik begrijp je frustratie maar voor de vakbond is dit het enige drukkingsmiddel dat ze hebben om de heren politici met hun neus op de feiten te drukken. Geef toe ze (politici) hebben er een “soap” van gemaakt. Ze ontslaan iemand op op basis van een mail. Het kan u ook overkomen.
  Dat jullie op het 7de verdiep creatief zijn, dit willen blijven en ook niet willen staken is begrijpelijk. Maar wat als de heren politici jullie “creativiteit” niet kunnen smaken of jullie budget gaan inperken?
  Ik vergelijk radio maken altijd met de vliegtuigindustrie. Op de foto komen ook altijd de piloten op de foto maar de mensen die het vliegtuig doen vliegen bijna nooit. Misschien zijn het juist die mensen bij de VRT die lid zijn van een vakorganisatie. Dat zijn ook leden van de VRT.

  Vergeet niet dat je hebt kunnen studeren net zoals mijn kinderen dankzij de vakbonden, onze voorouders. Het is geen evidentie geweest en is. Ik geef toe dat ze zich moeten aanpassen aan de huidige tijd maar ik huiver van de gedachte dat er geen vakbonden meer zouden zijn.

  Misschien ben ik te ouderwets?

  Like

  1. Nele Maris

   Dat de vakbonden hun nut zeker bewezen hebben in het verleden, daar treed ik je in bij. Maar dat onze voorouders allemaal vakbondsmensen waren en dat wij ons leven nu leiden dankzij hen, dat vind ik nogal kort door de bocht. 😉

   Ik ben een product van vele generaties boeren en zelfstandigen, en daar is in de verste verte geen vakbond aan te pas gekomen. Ik heb kunnen studeren omdat mijn ouders en voorouders onvermoeibaar timmerden aan hun droom en zo iets moois opbouwden. Net zoals Tom (zover ik kan volgen via de socials, correct me if I’m wrong) ook een nakomeling is van zelfstandige ouders. Mensen die hun hart en ziel leggen in hun bedrijf, hun product en in het contact met hun klanten èn werknemers. Die tonnen risico’s nemen om te kunnen blijven doen wat ze graag doen en elk probleem dat op hen afkomt met de nodige creativiteit oplossen. Die, wanneer hun bedrijf groeit, meer dan eens letterlijk worden uitgewrongen door de verplichte aanwezigheid van vakbonden vanaf een bepaald aantal werknemers (en door de bureaucratie, maar dat is een andere discussie). En dan heb ik het niet over de Coca Cola’s en de Inbev’s van de huidige maatschappij, maar de KMO’s in de grijze zone.

   Ik volgde onlangs een opleiding rond personeels- en loonsadministratie samen met 15 andere bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken (dus ook werknemers) van KMO’s in regio Kempen, Antwerpen en Limburg. De vele verhalen over stakingen, absurde vakbondseisen, zogenaamde ‘verworven rechten’, rotte appels tussen de vakbondsafgevaardigden, elke verandering en poging tot groei blokkeren, niet bereid zijn tot overleg, … maakten dat ik toen meteen een voornemen maakte om enerzijds zelf heel goed naar mijn 12 werknemers te blijven luisteren en anderzijds koste wat het kost te zorgen dat mijn bedrijf nooit verplicht de vakbond zou moeten binnenpakken. Eerlijk, ik ben er héél bang van.

   En wat de VRT-situatie betreft, ben ik er zeker van dat op politiek niveau heel harde beslissingen zullen moeten worden genomen. De staatskas is nu eenmaal niet onuitputtelijk en ik vrees dat er andere katjes te gezelen zijn. We kunnen niet blijven roepen dat het bijvoorbeeld onaanvaardbaar is dat de armoede in België zo groot is en vervolgens ons geld in andere dingen blijven pompen. En dat de creatievelingen van het 7de verdiep ook dan wel een mogelijkheid zullen vinden om samen aan tafel te zitten en ook daar het beste van te maken voor hun luisteraars. Want dàt is de juiste mentaliteit, overleg met kennis van zaken en de wil om voor elke moeilijke situatie samen de beste uitkomst te vinden.

   You go, Tom en de collega’s van verdiep 7, ik ben èn blijf een trouwe luisteraar!

   Like

   1. Ook mijn vrouw en ik zijn niet het product van de vakbonden maar hebben zoals onze beide ouders als zelfstandigen hard moeten knokken om ook als zelfstandigen te overleven en onze 3 kinderen met goed gevolg te laten studeren. We komen uit een tijd van na WO2 waar we de tering naar de nering moesten zetten en tevreden leerden zijn met wat we hadden want in een kroostrijk gezin was de weelde meestal zoek. Sociaal engagement, opkomen voor de minst bedeelden en positief in het leven staan werd ons al vroeg geleerd en deze principes hebben we aan onze kinderen en kleinkinderen ook doorgegeven. Niet met de massa meelopen maar open en oprecht voor je eigen mening opkomen was ook deel van onze opvoeding. Dit laatste bewonderen we ook in de open brief van Tom en vinden het een moedige reactie om tegen vaak eenzijdige informatie van sommige media in te gaan. We sluiten ons graag aan bij zijn oproep tot een ‘warme samenleving’…
    Warme groeten van Dolf Wieërs.

    Like

   2. Yvan

    Mevrouw
    U geeft blijk van een wel erg vooringenomen lezing van de geschiedenis.

    Dat uw voorouders hard aan de weg getimmerd hebben en zo mee kansen gecreëerd hebben voor hun nageslacht zal ik niet betwisten. U bent daar -en zeer terecht!- fier op.

    Maar er is ook die andere kant van de historische medaille: hoe hard uw voorouders ook probeerden aan de weg te timmeren, hun inzet zou vruchteloos geweest zijn, als ze niet ook de vruchten zouden geplukt hebben van de inzet van de vakbonden.

    Uw voorouders (en u) hebben, mee of tegen hun zin, goeddeels mee genoten van de resultaten van de vijf nationale arbeidsconferenties tussen de late jaren 1930 en 1950.
    Door hun statuut (“boeren en zelfstandigen”) zijn verworvenheden aan hen voorbij gegaan, maar dat was hoe dan ook hun keuze.

    Uw collega’s personeelsverantwoordelijken/werknemers kunnen nog een eeuw kakken op de “stakingen, absurde vakbondseisen, zogenaamde ‘verworven rechten’, rotte appels tussen de vakbondsafgevaardigden, elke verandering en poging tot groei blokkeren, niet bereid zijn tot overleg”, maar ik denk niet dat er veel bereid zijn hun, moeizaam door de vakbond bevochten, rechten op te geven.

    Like

  2. geert depestele

   Heel juist verwoord Ronny. Het is zo gemakkelijk om “de vakbond” en “het vakbondslid” te bashen, surfend op de populistische teneur van “die vakbonden zijn zo 19de – eeuws”. Ondertussen probeert de politiek meer en meer invloed uit te oefenen op de zender, wordt er niet meer stiekem maar zelfs openlijk kritiek gegeven op duiding programma’s, worden de niet trouw in het gelid stappende werknemers op basis van niet gelezen rapporten aan de deur gezet, worden de financiële middelen gekortwiekt (ja hoor, want iedereen moet besparen), enz…
   Zoals Ronny al zei, staking is zowat het enige signaal dat de vakbond heeft om zijn ongenoegen te uiten, en misschien zou het zo maar eens kunnen dat dit signaal ingegeven is uit een grote liefde voor het bedrijf, diezelfde liefde en engagement dat jij Tom ook voelt. In plaats van een rondje populistisch ” naar thuis – kijkende nine to five werkende vakbonders” de mantel uit te vegen zou je die energie beter steken in samenwerken met iedereen die de VRT lief is met als doel een zo goed mogelijke VRT aan de kijkers en luisteraars aan te bieden.

   Like

  3. Hans

   Beste Ronny

   Wanneer een vakbonden zegt dat ze gaan staken en daarmee onmiddelijk een heel bedrijf wordt stilgelegd, ongeacht wat de niet gesyndikeerden wensen, is er dan ook niet iets mis met de macht van die vakbonden? Het recht op staken is belangrijk, maar zo ook het recht op werken. Beiden zijn evenwaardig. En wanneer er voldoende mensen willen werken, dan moet het mogelijk zijn om een alternatief programma op te stellen.

   Het feit dat je zegt dat de vabonden deze actie ook voeren in naam van hen die er voor kiezen niet mee te staken en daarnaast ook verwijzen naar het verleden vind ik altijd heel gevaarlijk. Dat is als een dictatuur. Zeggen dat jij het beste voor hebt met een ander en dat jouw beredenering en visie belangrijk genoeg is om de vrijheid van anderen te onderdrukken.

   Eenieder moet het rect hebben om te beslissen wat voor hen belangrijk is, en hoe zij dit willen bereiken en verdedigen. Vakbonden horen geen actie te voeren in naam van een bedrijf, zij horen geen actie te voeren in naam van iedereen die er werkt. Maar wel in naam van iedereen die hun argumenten steunt.

   En ik heb zelf ook de keerzijde gezien. Heb zelf 15 jaar gewerkt bij 1 van België’s grootste overheidsbedrijven. En ook daar bij elke staking gezien hoe er met het personeel werd omgesprongen. Mensen die enkel de keuze hebben uit of meestaken danwel een dag vrijaf nemen. En vele mensen die niet eens weten waarvoor gestaakt werd. Ooit aan een gedelegeerde gevraagd: waarom staken jullie deze keer? Zijn antwoord: dat weet ik niet. Voor mij is het een extra dag gratis verlof.

   Maar misschien ben ik te vrijdenkend en modern?

   Like

   1. Tom

    Het is overigens onmogelijk om in dit land door een vakvereniging vertegenwoordigd te worden als men zich niet wil bekennen tot één van de de drie “dominante” politieke stromingen (die stilaan met de kiesdrempel flirten). Zó democratisch zijn die pak-bonden dat ze zelfs in de wet hebben laten verankeren dat alleen zij drieën de koek mogen verdelen en geen concurrentie dulden.

    Met een organisatie die zo een groot democratisch deficit heeft, wil ik me niet inlaten.

    Like

  4. callenaere frans

   Beste Ronny

   Het eeuwig terugkerend argument dat het door de strijd van de vakbonden dat alles is bekomen is wat kort door de bocht. Volgens mij zijn er vele zaken door vakbonden bekomen maar hier in uw antwoord is uw argumentatie zo lek als een zeef. Het waren niet de vakbonden die bijv.de nederlandstalige gentse universiteit bekomen hebben. Het is tevens een feit dat nadat ze vele verbeteringen voor de werknemers hebben bekomen de vakorganisaties in een stadium zijn gekomen dat ze zich verplicht zien akties te voeren om hun bestaan te bewijzen.

   Ge zijt niet ouderwets maar wat naïef geworden.

   Like

  1. Marc S

   Jij luistert waarschijnlijk nog naar het NIR en betaalt ieder jaar je kijk- en luistergeld cash in Belgische franken aan het plaatselijke postkantoor ?! 🙂

   Like

  2. Martial Erpels

   Beste Tom,
   Het valt op je leeft voor uw job en wat u doet. Ook de VRT ligt u nauw aan het hart, tot nog toe.
   Wat me opvalt is dat u geen hoge hoed op hebt van de vakbonden, dat is uw goed recht.
   Wat ook opvalt is dat u als radiomaker wel met een erg enge bril naar de toestand kijkt.
   Het lijkt alsof enkel de 7 verdieping met die 40 personen een rol spelen.
   Het is dank zij de vakbonden dat er in de voorbije besparing minstens een honderdtal minder medewerkers zijn ontslagen. En dit door de mogelijkheid te geven aan alle personeel om geldelijke vergoeding om te zetten in vrije tijd. Om eindejaarspremie om te zetten in verlof. Om zondagvergoeding om te zetten in recup enz.
   Een van de grootste eisen van alle vakbonden is gelijk loon naar gelijk werk!! U noemt zelf dat er een veelvoud aan werkeregiemes op uw 7 verdiepingen.
   Waarschijnlijk zijn er ook op uw 7 verdiep medewerkers die er nog mogen zijn ingevolge de werkverdeling van de vakbonden.
   30 jaar geleden toen ik bij de VRT ,toen nog BRT , begon moest iedereen een examen slagen. En bijgevolg bestonden geen verschillende werkregimes, er was ook meer samenhorigheid dan nu, duidelijk op te maken uit uw brief.
   Het is zeker niet mijn bedoeling u in een negatief daglicht te stellen, maar u kennende had ik beter verwacht.
   En als de huidige vakbonden voor u te weinig betekenis vol zijn, staat het u vrij om er zelf een op te richten. U kan er maandag al werk van maken.
   Met vriendelijke groeten Martial

   Like

 2. Clem

  Beste Tom,

  In november zijn er verschillende infosessies georganiseerd door Iedereen VRT en de vakbonden. Jij bent daar meermaals op uitgenodigd. Je bent ook uitgenodigd op de personeelsvergadering van afgelopen maandag. Dus zeg niet dat je nooit van de vakbonden hebt gehoord. Dat is doodgewoon niet waar. Er is daarnaast een interne Facebookgroep waar zo’n duizend medewerkers op kunnen discussiëren. Die is precies opgezet om niet-gesyndiceerde medewerkers een plaats te geven om hun stem te laten horen. Jij hebt ervoor gekozen om niet aan dat proces deel te nemen. Dat is je natuurlijk je volste recht.

  Maar er wordt wel degelijk rekening gehouden met medewerkers die zichzelf minder militant opstellen. Meer nog: die zijn dominant. Er is gekozen om niét te staken toen de besparingen bekend werden. Er is gekozen om niét te staken tijdens de actiedag van 5 december. Maandag gaan we overigens niet op zwart. (De VRT is nog nooit “op zwart” gegaan, dat is een mythe.) We zenden een “best of” uit die is samengesteld in samenspraak met het netmanagement.

  Dat er de afgelopen weken geen tijd was om te spreken over een langetermijnstrategie, daar heb je volledig gelijk in. Voorheen was die er wel, maar door het eindeloze en kunstmatige rekken van de crisis aan de top, zijn niet alleen de strategie maar ook de funeste besparingen op de achtergrond gedrongen.

  Je vraagt een warme reactie. Misschien moet je dan zelf je collega’s die wel actie willen voeren niet minachtend “team9to5” noemen.

  Warme groet dan maar,
  Je collega Clem

  Like

 3. Marc Van Gasse

  Beste allemaal,
  Ik denk dat ons al genoeg rechts gedachtengoed door de strot wordt geduwd door partijen als Vlaams Belang en N.V.A. Dat die heren de openbare omroep willen hervormen tot hun spreekbuis, zou elke bewuste burger moeten alarmeren. Dit is geen mening maar een vaststelling!
  Nadenken kost niks!

  Like

   1. Walter De Brouwer, VRT-producer op rust

    Beste (voor mij onbekende) Tom,
    waar haal je zo’n gratuite reactie als zou VRT een roodgroene spreekbuis zijn ?!

    Like

  1. Marc S

   Oei Marc VG, heb je een probleem met democratie? De Vlaamse burger financiert de VRT, is het dan ook niet normaal dat hij democratisch proportioneel vertegenwoordigd wordt in de Raad van Bestuur? Democratie is iets moeilijk hé?!

   Like

 4. Ronny 2

  Het zal je misschien verbazen, maar de VRT is méér dan dat mysterieuze, eerder bescheiden percentage zelfvoldane radio “DJs”. In 2018 telde de VRT ongeveer 2100 voltijdse equivalenten. Daar zit behalve een obscuur clubje van presentatoren, MNM radio DJs en andere wanna be BVs ook een arsenaal aan normale werkkrachten bij, die zich elke dag door de file naar het werk moeten sleuren om de vloeren te schrobben en wat jij hebt achtergelaten in de wc te kuisen, je lunch te voorzien, jouw IT infrastructuur te onderhouden, jouw veiligheid te verzekeren, etc. Dit alles voor een bescheiden loon, en zonder status van pseudo-Vlaamsche-beroemdheid.

  Je lijkt er gemakshalve van uit te gaan dat je in hun naam kan spreken, wat ik vind getuigen van een onwaarschiijnlijke dosis wereldvreemdheid. Zou het soms kunnen dat die verdraaide vakbond vooral opkomt voor hun belangen? Food for thought, Tom De Cock.

  Like

 5. Bart

  Beste Tom,
  Het principe van een vakbond steunt op solidariteit. Je toont dat de mensen aan eenzelfde zeel trekken. Het is niet omdat jouw afdeling zich geen zorgen maakt dat dit zo op andere afdelingen is.
  Veronderstel dat 1 van de plannen van de overheid is om Mnm op te doeken. Jij en je collegas vliegen op straat. Bedenk daarbij dat je collegas 50+ voor een lange zoekttocht staan naar nieuw werk. Zou je dan niet liever gesteund worden door de gehele vrt personeel om toch te proberen mnm te behouden, of een degelijk afvloeiplan voor je collegas te bekomen?
  Een beetje solidariteit mag toch wel?

  Like

 6. Jan

  Fantastische open brief. Vakbonden zijn niet democratisch verkozen en vertegenwoordigen (meestal) geen meerderheid. Ze werken volgens het principe “de luidste roeper, mag alles beslissen”. Jammergenoeg durft daarom niemand ertegenin gaan. Zeker geen radiomaker die hier niks mee te winnen heeft.

  Staken is een oneerlijke vorm van chantage die vaak de verkeerde mensen treft en enkel in extreme situaties gebruikt moet worden. Bij de meeste stakingen worden ook de werkwilligen verplicht om mee te staken. Dit is voor mij bijna altijd erger dan de reden van de staking.

  Ik vind het ook geweldig dat er eindelijk eens iemand zegt dat 9-to-5 voor velen misschien een droom is, maar voor velen ook een nachtmerrie. Geef mij ook maar 5-to-9! Iemand die zijn job graag doet, kijkt niet op een uurtje meer of minder.

  Liked by 1 persoon

  1. Yvan

   Meneer

   U weet overduidelijk niet waar u het over heeft…
   Vakbonden zijn inderdaad “niet democratisch verkozen” (wat dat ook moge wezen): het zijn ledenorganisaties en iedereen die daarvoor voldoende handtekeningen bij elkaar haalt kan er een oprichten.
   Als ze werkelijk zouden “werken volgens het principe “de luidste roeper, mag alles beslissen”, dan zou het land continu plat liggen…
   “Staken” is inderdaad een zwaar drukkingsmiddel.
   Vandaar ook, dat de vakbonden uitgebreide “checks and balances” hebben om het niet zomaar lichtvaardig toe te passen.
   Misschien moet u zich daar eens in verdiepen. Mogelijk leidt dat in de toekomst tot wat meer inzicht dan uit uw post hier blijkt.

   Like

 7. Karl

  Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?
  Liegen is lelijk, maar het geeft je wel kleur…

  Misschien komt de afschaffing van MNM weer op de agenda.
  Who you gonna call? Ghostbusters?

  Like

  1. Karl,Karl,Karl… schrik is een slechte raadgever en schieten op de pianist past nie bij muziek dat de zeden hoort te verzachten. Nu al moord en brand schreeuwen nog voor dat de onderhandelingen moeten beginnen… Liever een warm Vlaanderen dan een arm Vlaanderen ook voor Walter op rust😉

   Like

 8. Herman

  Chapeau Tom, om je mening duidelijk te formuleren, als betrokkene heb je recht van spreken.

  De mening van de niet aangesloten zou door de vakbonden in overweging moeten genomen worden wanneer ze tot zulke zinloze acties overgaan.

  (in mijn carrière heb ik dikwijls vastgesteld dat vakbonden vergeten om op te komen voor de goed presteerders die het goed menen voor hun bedrijf en te snel partij kiezen voor een minderheid (welke in veel gevallen geen recht van spreken hebben omwille van hun werkprestaties).

  Persoonlijk vind ik dat de politiek zich zo ver mogelijk moet houden van de openbare omroep (je ziet nu al de impact van NVA en Vlaams belang; ook zou de raad van bestuur a politiek moeten zijn, Minister Dalle heeft dit goed aangepakt (als minister kan en mag hij zich niet moeien met hoe de operaties (onder niveau CEO) werken)…

  Hopelijk kan de VRT kwaliteit blijven leveren, en worden ze niet gedwongen om af te glijden naar VTM niveau.

  Like

  1. Marianne eelen

   Beste iedereen,
   Zoals steeds zijn we prima bezig om mekaar, zijnde de gewone werkmens die zijn inkomen uit arbeid haalt, te bashen. Maar als je de financiële situatie van het land bekijkt, zie je duidelijk waarom deze slecht is:ongeveer bijna alle staatsinkomsten komen uit enerzijds btw (betaald door u en ik) en anderzijds uit de personenbelasting (belasting op arbeid). De vennootschapsbelasting wordt quasi volledig geneutraliseerd door loonsubsidies aan bedrijven. Kapitaal wordt nauwelijks belast, en wat wel belast wordt is dan nog enkel het vermogen van werkende mensen. Als voorbeeld:ik betaalde de wettelijk bepaalde erfenisrechten op de nalatenschap van mijn ouders. De erfgenamen van Albert Frère betaalden ongeveer 200 euro op een nalatenschap van ettelijke miljarden.dit vermogen is ook zo groot kunnen worden dankzij een uitgekiende fiscale wetgeving, gemaakt op maat van de kapitaalkrachtige. Zij worden daarin professioneel bijgestaan door fiscale experten, wiens opleiding netjes betaald wordt door de belastingbetaler via gesubsidieerd onderwijs. Dit alles maakt dat sinds de jaren 70 de staatsinkomsten gestaag daalden, en de privévermogen gestaag aanzwelden. Gevolg:jarenlange besparingen in zorg, onderwijs, cultuur, infrastructuur, openbaar vervoer. Enfin, in alles wat een gewone mens zoal nodig heeft. De superrijken liggen daar niet wakker van, zij hebben geld genoeg om alles privé te betalen.
   Dit alles maar om aan te tonen dat de schuldigen bovenaan zitten, en dat je als gewone werkende mensen mekaar niet moet aanvallen. Staking of niet:ik wens, als gewone belastingbetaler, dat de openbare omroep een programmatic kan blijven aanbieden naar de wens van elke burger. Dat de zorginstellingen kunnen zorgen voor elke burger die er nood aan heeft. Dat alle scholen goed onderwijs kunnen aanbieden aan elk kind en aan elke burger die zich verder wil ontwikkelen. Dat elke burger toegang heeft tot goed openbaar vervoer. En als Albert Frère en consoorten willen meebetalen aan de samenleving, dan kan dat prima lukken. Het zou alvast een mooie en warme start zijn van de warme samenleving die we blijkbaar allemaal wensen.

   Like

 9. Luc AERTS

  Tom, je hebt wellicht zeker de prijs van de origineelste sollicitatie voor vacature van VRT CEO. Je aanstekelijk optimisme, branie, schrandere kijk en langetermijnvisie maken ongetwijfeld de weg vrij naar de erebalcon op de negende verdieping, nauwelijks twee étages hoger dan. Eventueel zou ik wat schaven aan je historische kennis van het sociaal maatschappelijke. Maar dan ook weer niet teveel, want dat wordt je drive teveel afgeremd door dat ouderwetse sentiment dat integriteit heet. En wees ook voorzichtig ; met jouw ambitie zou voortschrijdend inzicht bijzonder slecht matchen. Kam je haren, trek een strak pak aan ; de negende verdieping wacht. Neem best de trap, dan kom je er het zekerst. Veel succes. Luc.

  Like

 10. Tinne

  Tom
  Ik ben zööö blij te lezen dat er nog mensen zijn die niet constant zitten te zeveren dat ze het allemaal niet meer aankunnen, dat ze minder willen werken voor meer loon, die nog willen werken indien ze iets willen bereiken in het leven.
  Ikzelf ben dochter van een zelfstandige die heel zijn leven heel hard gewerkt heeft en zelf ben ik dan ook zelfstandig geworden. Ik heb het geluk 1 bediende te hebben die eveneens beseft dat je, indien je iets wil bereiken ervoor moet werken.
  ik hou ook niet van vakbonden. Ik ben ervan overtuigd dat ze inderdaad 100 jaar geleden goed werk hebben geleverd. Het spijtige is dat velen het normaal vinden dat de vakbonden nu reeds staken wanneer ze nog maar denken dat “de baas” een voordeel zou kunnen hebben tegenover de werknemer. Ik heb meer dan eens mensen horen zeggen : als ik mijn zin niet krijg en geen vakantie op die dag of teveel werk heb thuis, dan ga ik enkele dagen in ziekenkas.. Is dat normaal ? Dat wordt door de vakbonden gesteund.
  De eigenaar van het bedrijf moet zijn winst delen, want als hij teveel verdient moet dat allemaal gedeeld worden met de werknemers. En wat als de zaak verlies lijdt ?
  Ik steun je volledig Tom !

  Like

  1. geert depestele

   Tinne, de vakbond staakt in dit geval niet voor meer loon of minder werk, ze staakt uit onvrede met de gang van zaken vanuit de politieke voogdij en vanwege de schrik dat de VRT vleugellam gemaakt zal worden door de nieuwe beheersovereenkomst. En in dit geval gaat uw liedje dat de vakbond per definitie de vijand is van de CEO al helemaal niet op. De vakbond staakt mede (vooral?) uit onvrede met het ontslag van de zittende CEO…. En nog iets, als iemand op ziekenkas gaat, dan komt dat omdat hij een doktersattest heeft, niet omdat de vakbond hem of haar daarin steunt.

   Like

  2. Yvan

   Mevrouw

   als de zaak verlies lijdt worden er mensen afgedankt of komen er onderhandelingen-met-het-mes-op-de-keel om loonsverlagingen en inlevering van sociale-/loonvoordelen af te dwingen. In het slechtste geval gaat u failliet (wat ik u, voor de duidelijkheid, absoluut niet toewens!).
   Dat is de courante praktijk, dat weet u of dat zou u moeten weten.
   Uw discours gaat eigenlijk over een fundamenteel andere kwestie: de werknemer/werkgever-verhouding in de privé-sector. In dat geval liggen de zaken relatief eenvoudig: de beoogde doelstelling is makkelijk cijfermatig uit te drukken: er is winst of verlies.

   Bij overheidsinstellingen zoals de VRT ligt dat moeilijker, omdat de doelstelling daar een andere is, die zich moeilijk in cijfers laat uitdrukken: “maatschappelijke meerwaarde”.
   Alleen al het (pogen te) definiëren van dat ding is een heuse heksentoer.
   Vergeleken daarmee, is het opmaken van uw jaarbalans een makkie.

   Like

 11. jo smets

  het feit dat de heer de cock niet weet dat er naast de drie grote vakbonden nog onafhankelijke en neutrale vakverenigingen bestaan, zegt genoeg over de onwetendheid waarop dit ‘warme’ betoog is gestoeld. ‘persoonlijke’ meningen bestaan in dit verhaal van verdeeldheid zaaien en sentimenten paaien niet. dat weet elke mens vandaag die ergens, waar ook ter wereld, waar onze wereld een soort illusie is, een lang gesponnen gekakel in de ijle betekenisloze ether, moet vechten om een loon te krijgen dat een beetje oplevert om de kleertjes van radio-dj’s zo goedkoop te maken dat de laatsten er hun argeloze onwetendheid kunnen mee uitstallen.

  Like

  1. Yvan

   Dank aan Jo voor zijn down to earth benadering van de realiteit. Wie dat beschouwt als “hoogdravende wijsheid en zaai- en paaiverhaal…” moet wel van een andere planeet komen. Ik zal maar niet vragen hoe het er daar dan aan toegaat.

   Like

 12. Kristof

  Beste Tom,

  ik heb me deze morgen aangesloten bij een vakbond. Heb nog geen dag gestaakt in mijn loopbaan van 30 jaar. Ik ga maandag staken.

  Deze staking gaat niet over de kleinzerige klaagzang van #team9to5 over arbeids- of loonvoorwaarden of de kwaliteit van de catering in de mess. Uiteraard heb je alle populisten hiermee aan je kant gekregen, die zien hun kans schoon.

  Deze keer gaat het toch wel over iets meer.

  Ik vind de feiten die zich de afgelopen weken hebben voltrokken niet normaal. De manier waarop de CEO is ontslagen vind ik niet normaal. De manier waarop een directeur plat op de buik gaat bij extreem-rechts en inschikkelijkheid wil tonen bij besparingen om zijn carrière een boost te geven vind ik niet normaal. Dat artikels op VRTNWS maar een beperkt aantal woorden zouden mogen bevatten omdat een CEO van een commerciële mediagroep dat zo wil vind ik niet normaal. Dat de VRT haar volledige archief dan ook maar even moet kopiëren op de harde schijf van die CEO die er dan een verdienmodel mee kan opzetten vind ik niet normaal. En wie weet komt de verkoop van MNM weer op de agenda. Lijkt je dat wat?

  Mag ik hierover kwaad zijn? Is het nog toegelaten om een beetje kritisch te zijn ten aanzien van de politiek? Dat is precies waar het maandag over gaat.

  En wat de warmte betreft: blijf maandagmorgen wat langer liggen en schurk je aan tegen je partner. Je hoeft maandag een keer geen #team5to9 te zijn.

  Je collega Kristof.

  Like

  1. Yvan

   Kristof

   Ik ben uw bijzonder dankbaar omdat u het bredere plaatje belicht.

   Eigenlijk is de inzet van de actie deze: wil men een performante, onafhankelijke omroep of wil men een spreekbuis van (een welbepaalde interpretatie van) de “Vlaamse eigenheid”. Veel gewichtiger kan een debat niet zijn.

   Het is bijzonder jammer dat meneer De Cock die inzet goeddeels achterwege laat in zijn betoog, ten voordele van wat goedkoop syndikaatje bashen, dat inderdaad (zo blijkt ook uit de reacties) erg goed valt bij sommigen.

   Ik noteer dat meneer De Cock onder de hoofding “Wie is de VRT dan wel?”, niet verder komt dan een korte beschrijving, Facebook/Instagram style, van zijn eigen micro-eco-systeempje binnen dat grote huis dat de VRT is.
   Ik verneem dat het daar allemaal peis en vree is en iedereen zich zou wentelen in een wolk van ultiem genot en grenzeloze gelukzaligheid, ware het niet omwille van die vermaledijde vakbonden, die … opvallend afwezig zijn, lol.
   Ik vraag me af of het redactieslaafje of de poetsvrouw het daarmee eens zouden zijn, als ze in volle vrijheid en anonimiteit zouden kunnen getuigen… Ik heb mijn twijfels.

   In sommige reacties hier lees ik dat vakbonden overbodig zouden zijn (vroeger wel, ja, maar nu?). Sommige van die reacties lezen als krasse staaltjes van een verschijnsel dat in de sociale psychologie goed gekend is: attributie.
   Attributie komt grofweg hierop neer: mensen hebben altijd de neiging eigen slagen te verklaren vanuit eigen, individuele verdienste, terwijl falen toegeschreven wordt aan factoren buiten henzelf. Als het moet, wordt daarbij de geschiedenis zonder veel omhaal naar de eigen hand gezet, doelbewust, wetens en willens of vanuit gebrek aan basale kennis.
   Ook daarvan zijn in de commentaren hier krasse staaltjes te vinden.

   Like

 13. Yvan

  Intussen blijf ik wel op mijn honger m.b.t. de inhoudelijke stellingname van meneer De Cock wat betreft de concrete aanleiding voor de staking.
  Vooralsnog blijft het bij wat lamentabel gewauwel over die vermaledijde syndicaten.
  Het lijkt MNM wel: gratuite toogpraat, verpakt als hooggestemd en gedegen, inhoudelijk diep doorvoeld en maatschappelijk breed gedragen discours. Maar waar gaat het over?

  Vermits er geen duidelijke pijl te trekken valt op de boodschap, ga je dan maar op zoek naar de boodschapper. Meneer De Cock blijkt een niet onverdienstelijk auteur te zijn. Een fervent voorvechter voor de rechten van holebi’s. Niet te beroerd om belaagde studenten tijdens de examens een fors hart onder de riem te stoppen. Kortom: een meneer om zonder enig voorbehoud “U” tegen te zeggen.
  Maar in deze slaat hij de bal toch fors mis. Ik vraag me af hoe hij over vakbonden zou gedacht hebben als hij kind geweest was van textielarbeiders…

  Like

 14. Lieven verstraete

  Beste Tom. Je hebt het over je fantastische bende medewerkers. Mensen met fel uiteenlopende statuten. Praat je wel eens met die mensen? Ik werk zelf met een klein ploegje jonge mensen. Gemotiveerde mensen die helaas van het ene onzekere statuut naar het andere moeten zwemmen. En na twee jaar is het voor de meesten afgelopen want dan wil/kan de vrt hen geen contract van onbepaalde duur geven. Wel, na de aankomende besparingen zullen dit soort precaire contracten enkel toenemen. Vraag je je collega’s wel eens wat dat betekent voor hun welzijn en persoonlijk leven? En dan heb ik het nog niet over de onzekerheid bij al onze collega’s bij ondersteunende diensten (denk maar aan de fijne mensen in “de mess”). En die precaire statuten zullen enkel toenemen bij nieuwe besparingen. Voor alle duidelijkheid: ik ben nooit lid geweest van een vakbond en heb nog nooit gestaakt. Maar ik denk wel dat wij, mensen met een vast en behoorlijk verloond statuut, op zijn minst oog moeten hebben voor al onze collega’s, die dat comfort niet hebben. Daarom vind ik je blog echt ondermaats. Zeker voor een presentator die van “verbinding” en solidariteit met mensen die het moeilijk hebben zijn handelsmerk maakt. Collegiaal en hoogachtend, LV

  Like

 15. Mark

  Vakbonden :

  Lidgeld terugbetaald via werkgever (bekomen dankzij chantage van staking). De dag dat de werkgever dit niet terugbetaald zal het aantal leden wel heel wat minder zijn.

  Vakbonden oefenen dienstverleningen uit die eigenlijk aan de staat toehoren, dat levert hen miljoenen op. Hoeveel weet men niet, want wat alle bedrijven moeten doen naar boekhouding, geldt niet voor deze organisatie. Zeer solidair : geen belastingen betalen (verwijt men dat de multinationals niet ?)

  Onze rode vakbond heeft in de statuten staan dat ze het kapitalisme willen over gooien (en communisme implementeren)

  Pakweg 4 jaar uitbetalen voor een profiteur die keer op keer op de lijst staat ? Zijn het zijn/haar collega’s die in burn-out zitten ?

  Het wordt tijd dat de vakbonden moderniseren en eigentijds worden. Zij kunnen niet met verandering omgaan, wie dat niet ziet is aan het verdrinken in zijn eigen waarheid.

  Collectief Informeren en individuele legale ondersteuning is hun doel, niet staken,dreigen,profiteren en zeker niet in naam van iedereen spreken.

  Like

 16. Ronny 2

  Vakbonden zijn niet overbodig. Niet voor jou, en al zeker niet voor je kinderen. Al de anekdotes van de afstammelingen van zelfstandigen ten spijt, is het onweerlegbaar zo dat het aandeel van arbeid in de toegevoegde waarde van wereldeconomie de voorbije decennia aanzienlijk is gedaald. Dit is per constructie ten voordele van het aandeel van kapitaal. Neem me niet op men woord: https://www.oecd.org/g20/topics/employment-and-social-policy/The-Labour-Share-in-G20-Economies.pdf.

  In mensentaal: van alle waarde die wordt gecreëerd in de wereldeconomie, gaat er een alsmaar groter aandeel naar kapitaalbezitters (de arme zelfstandigen met een creatieve boekhouder – if you will). Dit is veelal toe te schrijven aan twee zaken, met eenzelfde gevolg. Enerzijds is er de doorgedreven automatisatie, die maakt dat jobs die een zekere mate van routine bevatten gemakkelijker geautomatiseerd worden. Anderzijds is er de toegenomen geografische mobiliteit van kapitaal, waarbij outsourcing als drukkingsmiddel wordt gebruikt om loonmatiging te bekomen.

  Beide verschijnselen maken dat de onderhandelingsmacht van werknemers afneemt. Hierdoor krijgen zij een kleiner deel van de koek, en worden onderworpen aan steeds erbarmelijkere arbeidsvoorwaarden (onder het mom van ‘flexibiliteit’). Dit is niet alleen nefast voor de gelijkheid in de samenleving (met politieke instabiliteit tot gevolg – Trump, Zwarte Zondag, Brexit), maar op termijn ook voor de structurele groei (wat je niet hebt kun je niet consumeren).

  De ongeinformeerde claims dat de vakbond “100 jaar geleden misschien nuttig was” maar heden te dagen overbodig zou zijn, gaan compleet voorbij aan deze staalharde realiteit. Vakbonden zijn meer dan ooit broodnodig. Dat geldt eens te meer voor de jongste generaties, die zich de komende decennia op de arbeidsmarkt zullen wagen. Dus, Tom, voor je volgende keer weer blindelings mee instapt in het Voka-gedreven anti-vakbond narratief, hoop ik dat je verder kijkt dan je DJ-booth groot is, en even de tijd neemt om de cijfers voor ogen te nemen. Een geinformeerde mening is er twee waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s