5 lessen over lactosevrij

EN TOEN zat er bloed in de pamper. Op tien weken. In combinatie met de heftige reflux die Jasmijn in haar eerste maanden had, was de gok van de dokter: lactose-intolerantie. Of in gewone mensentaal ‘dat ze niet tegen koemelk kan’. Wil het toeval dat zo’n baby daar liters tegelijk van binnenslurpt. Wij op zoek naar alternatieven.

1. Rijst is ook melk

Eerst probeerden we Nutramigen, poeder waarin de melkeiwitten als het ware al een beetje voorverteerd zijn. Daarom dat het naar rotte darm ruikt, wellicht. Piepkleine, goudkleurige blikjes; een visuele waarschuwing voor de extra hypotheek die je moet afsluiten om ze te kunnen betalen. Een soort babycoke. Positief effect op de baby, maar ook niet spectaculair.

illu-nutramigen
Gouden blik. Slecht voorteken voor de portemonnee.

Een paar weken later ontmoetten we op een barbecue van de adoptiedienst Rosette. Een fenomeen in de adoptiewereld. Als pleegmoeder had ze toen al minstens 53 (!) kinderen voor korte of langere tijd opgevangen. ‘Nutramigen? Dat is rommel. Ik geef altijd rijstmelk. Wacht, ik zal dat is opschrijven.’ Ze scheurde een hoekje uit haar agenda, met daarop in haar oudedametjeshandschrift: Novalac NovaRice.

illu-novalac
Veel beter.

We bestelden een blik bij onze apotheker. Het kostte een fractie van die gouden coke, stonk nog niet half zo erg, en letterlijk vierentwintig uur later was Jasmijn een andere baby. Geen bloed meer, geen gekerm en gewroet meer van de krampen, geen kokhalzen meer. Als ik Rosette ooit opnieuw tegenkom draai ik ze binnen.

2. Soja to the rescue

Toen Jasmijn anderhalf was schakelden we over op soja-groeimelk. Dat vind je gelukkig wél gewoon in de supermarkt, van twee merken zelfs: Alpro en Olvarit. We wisselen een beetje af tussen die twee, en dat lijkt Jasmijn wel te bevallen. Het handige is dat er ook sojachocomelk, soja-aardbeiendrink, soja-vanillevla, soja-chocoladepudding, soja-margarine, soja-bakboter, soja-room en soja-schepijs bestaan, en dat dat allemaal min of meer eetbaar is. Onze dochter klaagt niet, maar dat kan veranderen wanneer ze straks echt kan praten.

3. Het is niet 1 of 0

De volkswijsheid (en onze pediater) zeggen dat je pas na het eerste jaar kan zien of een kind lactose-intolerant zal blijven. Rond haar eerste verjaardag voederde mijn schoonmoeder Jasmijn per ongeluk een Petit Gervais. Die kwam er prompt terug uit, en haar inwendige huishouding was er pas twee dagen later opnieuw van hersteld.

IMG_20160731_224402.jpeg
Soms wil ik gewoon haar opeten.

 

Vlak voor haar tweede verjaardag wees een medische test uit dat Jasmijn niet allergisch is voor koemelk. Opluchting alom. Vlak nadat de dokter belde met het resultaat, liet ik het moppie een enorme teug nemen van de melkfles, en de foto van haar breed lachende melksnor ging de hele familie rond. De fun was er echter snel af, want een paar weken later kreeg Jasmijn diarree. Zo erg dat het gerommel in haar buik de tv overstemde. En dan word ik echt pissig, natuurlijk. Dus probeerden we wekenlang vanalles, tot de enig mogelijke conclusie was: terug stoppen met koemelk.

In het beste geval is het peuterdiarree, blijkbaar een vaak voorkomend verschijnsel tussen één en vier jaar, en gaat het vanzelf weer over. En anders wordt het toch levenslang lactose-arm diëten. Nu is ze op weg naar tweeënhalf en krijgt ze vooral sojaproducten, maar af en toe mag ze ook ’s gewoon een dikke vette Cornetto binnenspelen. Dat betaalt ze dan met een beetje woelige darmen, maar ’t is niet dat ze er doodziek van is.

4. Ik ga op reis en ik neem mee…

Als je kort naar het buitenland gaat en je weet niet zeker of er op je bestemming soja- of rijstmelk te koop is, neem het dan lekker mee. Wij veronderstelden bijvoorbeeld dat we in Argentinië – met 53 miljoen ton per jaar de derde grootste sojaproducent ter wereld – op elke straathoek sojamelk zouden kunnen kopen. We werden in de winkel bekeken alsof we hen vroegen om een halve kilo verrijkt uranium. Maar tegelijk bleek gewone lactose-arme poedermelk er wel zo courant dat het in bijna elk huishouden in de voorraadkast stond. En Jasmijn vond dat een prima vervanger.

illu-melkjes
Niet gesponsord, wel lekker volgens Jasmijn: twee plantaardige groeimelkjes. Onze kinderarts bevestigt dat daar alle bouwstenen inzitten die je peuter uit gewone melk zou halen.

5. Anders snacken

Er zit echt in ongeveer 99% van wat er in de Colruyt ligt koemelk. Zeker op de koekjesafdeling. Jasmijn mag van al dat lekkers maar héél weinig van eten. En dus is het soms even nadenken. Uiteraard kom je al een heel eind met druiven, kerstomaatjes, kiwi en andere gezonde troep. Rijstwafels doen het meestal wel goed. Een stukje zo donker mogelijke chocolade kan ook. Ze krijgt ook al ’s een extra chocoladepuddinkje van Alpro, bijvoorbeeld. Op het wijde web staan tonnen recepten om zelfs lactosevrije koekjes te bakken, daar heb ik me nog niet aan gewaagd. In elk geval altijd zorgen dat je iets in je rugzak of luiertas hebt zitten als je op stap gaat, want als de andere kindjes de snoepwinkel bestormen kan je kleintje niet zomaar meedoen…